2022 02 05 Grabnyčių, Šv. Blažiejaus ir Šv. Agotos liturginiai minėjimai

Vasario 2 dieną, trečiadienį šventėme Kristaus Paaukojimo – Grabnyčių šventę. Domeikavos bažnyčioje klebonas kun. Gintaras Pūras šv. Mišias aukojo už parapiją bei Dievui pašvęstuosius vienuolius ir vienuoles.
Vėliau dvasininkas šventino grabnyčių žvakes. Per Grabnyčias šventinamos žvakės simbolizuoja Kristaus pergalę prieš mirtį. Mūsuose nuo seno gyva tradicija turėti namuose grabnyčių žvakę. Ji uždegama mirštančiam žmogui, ištikus nelaimei.

Vasario 3 dieną, ketvirtadienį minėjome šv. Blažiejaus, vyskupo ir kankinio šventę. Domeikavos bažnyčioje šv. Mišių metu parapijos klebonas Gintaras Pūras pagal esamą paprotį palaimino žvakes ir atliko liturgines apeigas apsaugant tikinčiuosius nuo kaklo ir geklės ligų. Krikščioniškame pasaulyje paplitusi „gerklės palaiminimo“ sakramentalija teikiama paliečiant gerklę dviem sukryžiuotom žvakėm, prašant šv. Blažiejaus užtarimo.
Ši apeiga artimai susijusi su tradicija, kuri pasakoja, jog vyskupas Blažiejus, kankinystės aprašyme vaizduojamas kaip gydytojas, stebuklingai išgelbėjo berniuką, kuriam gerklėje buvo įstrigęs kaulas ar ašaka.

Vasario 5 dieną, šeštadienį minėjome kankinę šv. Agotą.
Domeikavos bažnyčioje šv. Mišių metu klebonas kun. Gintaras Pūras šventino duoną ir vandenį, kaip priemones (sakramentalijas) prieš gaisrą, šaukiantis šv. Agotos užtarimo.Sakramentalijas galima nešiotis su savimi, laikyti namuose ar automolilyje.

Pamaldų pabaigoje dvasininkas žmonėms priminė, kad sakramentalija mums primena apie dangiškojo Tėvo teikiamą pagalbą ten, kur esame ir ką veikiame. Tačiau turima sakramentalija neapsaugos mūsų nuo nelaimingų įvykių, jeigu patys nebūsime atsargūs.

Šv. Agotos duona buvo supakuota į hermetinius maišelius, todėl žmonės patogiai parsineštė ją į namus. Dėkojame už rūpestį parapijos klebonui ir zakristijonui. 


Parapijos informacija

Share by: