2021 12 12 Džiaugsmo sekmadienis

Gruodžio 12 dieną, trečiąjį advento sekmadienį šv. Mišias aukojęs Domeikavos Lietuvos kankinių parapijos klebonas kun. Gintaras Pūras vaikams pravedė trumpą katechezę apie liturginių drabužių spalvų reikšmę. Trečiasis advento sekmadienis vadinamas džiaugsmo sekmadieniu. Violetinės spalvos liturginiai rūbai pakeičiami į rožių spalvos. Uždegama advento vainiko rožinė – Piemenų žvakė.

Džiaugsmo sekmadienio liturgijoje esame kviečiami džiūgauti, pralinksmėti, nes Viešpats yra arti. Kalėdos yra arti. Bažnyčia mus drąsina su pasitikėjimu eiti dvasiniu keliu, kad su pakylėjimu galėtume švęsti Kalėdų šventę. Popiežius Pranciškus sako, kad liūdnas krikščionis yra nutolęs nuo Jėzaus. Tada nereikia palikti jo vieno. Turime melstis už jį ir padėti pajusti bendruomenės šilumą.

Rožinė spalva žymi, kad susikaupimo ir atgailos laikotarpis jau pradės eiti į pabaigą, skelbdamas apie viltį – Jėzų Kristų – „pumpurą, kuris pražys iš Jesės šaknies“ (Iz 11, 1).
Rožių spalvos liturginių rūbų sekmadienio paprotys siejamas su popiežiška tradicija, kai po džiaugsmo ir vilties sekmadienio šv. Mišių popiežius pargrįždavo su rože rankoje. Šią tradiciją dar 1051 metais popiežius Leonas IX pavadino „senu papročiu“.

XVI a. paprotys peraugo į kasmet popiežiaus parnešamą jau nukaldintą aukso rožę (lot. „Rosa Aurea“), kuri palaiminta buvo dovanojama kaip ypatingos pagarbos ir tėviškos meilės ženklas išskirtinėmis progomis miestams, garsioms bazilikoms ar didžiausios pagarbos nusipelniusiems asmenims.

Tokią aukso rožę popiežius Pranciškus kaip votą padovanojo Trakų Dievo Motinai, Švč. Mergelei Marijai – Lietuvos Globėjai apsilankymo Lietuvoje metu, taip išreikšdamas ypatingą pagarbą piligrimų pamaldumu ir malonėmis garsiam Trakų Dievo Motinos atvaizdui.
(Tekstas iš Trakų Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo bazilikos internetinio puslapio. Trečiasis Advento sekmadienis - džiaugsmo sekmadienis. Paskelbta: 2018-12-18)


Domeikavos parapijos informacija

Share by: