2022 01 06 Kristaus Apsireiškimo šventė (Trys Karaliai)

Sausio 6 dieną, ketvirtadienį šventėme Kristaus Apsireiškimo arba dažnai žmonių vadinamą Trijų Karalių šventę.


Domeikavos bažnyčioje šv. Mišias aukojo parapijos klebonas kun. Gintaras Pūras. Vėliau dvasininkas pašventino parapijiečių atsineštas devocionalijas iš aukso, smilkalus ir kreidą. Pagal seną paprotį, bažnyčiose pašventinta kreida pažymimos namų durys užrašant Trijų Karalių, dar vadinamų išminčiais, vardų pirmąsias raides: +K+M+B (Kasparas, Merkelis, Baltazaras). Kryželis prieš vardo raidę reiškia išminčiaus šventumą. Šis užrašas ant namų durų rodo, jog mes priėmėme įsikūnijusį Dievo Sūnų.


Šventasis Raštas mums niekur nenurodo konkretaus karalių skaičiaus. Iš teksto aišku tik tiek, jog jų buvo daugiau nei vienas, tačiau, kiek jų buvo iš tiesų, lieka paslaptis. Taip pat iš tiesų nėra žinoma ir tai, kokie buvo jų vardai. Tuos vardus, kuriuos mes žinome dabar, davė Beda Garbingasis. Šis anglosaksų vienuolis, teologas ir istorikas, apie VIII a. ir priskyrė dabar tapusius tradiciniais vardus – Baltazaras, Merkelis ir Kasparas.  Šventajame Rašte skaitome, kad išminčiai Kūdikėliui atnešė šias dovanas: auksą – skirtą tik karaliams, smilkalus – dovana kunigams pabrėžia, kad Jėzus yra vyriausias kunigas, ir mirą – skiriamą patepti mirusių kūnus. Jėzus paaukojo savo gyvybę už mus visus, savo mirtimi ant kryžiaus. Jis Karalius, vyriausias kunigas ir pabaigoje ant kryžiaus – visų mūsų Atpirkėjas ir Išganytojas.


Po šv. Mišių pamaldų dalyviai galėjo paimti pašventintą kreidą į namus. Dėkojame parapijos klebonui kun. G. Pūrui už rūpestį ir dėmesingumą – maišelyje kartu su pašventinta kreida buvo įdėtas religinis paveikslėlis.


Sausio 9 dieną, sekmadienį šventėme Kristaus Krikšto šventę, kuria baigiasi Kalėdų laikas.


Viešpaties Krikšto įvykį randame evangelijose – įkvėptieji autoriai pasakoja, kaip Jonas krikštija Jėzų Kristų Jordano upėje.



Parapijos informacija

Share by: