2020 10 27 Šv. Jokūbo keliuose Dzūkijoje – piligrimai iš Lapių

Spalio 27 dieną Lapių Šv. Jono Krikštytojo parapijos klebono kun. Gintaro Pūro palaiminti parapijiečiai ir Lapių pagrindinės mokyklos pedagogai keliavo Šv. Jokūbo keliais Dzūkijoje. Pėsčiomis ir su autobusu aplankėme Merkinę, Panaros ir Pamerkio kaimus bei grožėjomės rudens spalvomis pasipuošusiu Dzūkijos vaizdingu kraštovaizdžiu.


Merkinėje klausėme gido pasakojimo apie miestelio istoriją ir garsius valdovus - Vytautą Didįjį, Jogailą, Žygimantą Augustą, Vladislovą Vazą ir Augustą Poniatkovskį. Kiekvienas iš jų paliko gilų pėdsaką Lietuvos istorijoje. Sužinojome įdomių faktų apie Merkinės Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios praeitį ir meno vertybes. Maldos namus puošia tikinčiųjų gerbiami Švč. Mergelės Marijos ir Šv. Roko paveikslai, skliaute virš bažnyčios altoriaus 1913 metais nutapytas Vyčio ženklas. Šioje šventovėje vikaru tarnavo kardinolas Vincentas Sladkevičius. 


Panaros kaime mus pasitiko ilgametis Pilnų namų bendruomenės bendradarbis Laimonas. Miškų ir tylos apsuptyje gyvuojančios katalikų bendrijos Pilnų namų bendruomenės misijos tikslas – kad turintis problemų žmogus, apsigyvenęs bendruomenėje, būtų evangelizuotas, priimtų tikėjimą, pradėtų vaduotis iš priklausomybių ir rengtųsi sugrįžti į savarankišką gyvenimą. Vyras pasakojo, kad alkoholio ir narkotikų priklausomybių paliesti žmonės dalyvauja pasaulyje pripažintoje 12 žingsnių programoje, kasdien kartu meldžiasi, dalyvauja Eucharistijoje bei dirba įvairius pagalbinius ūkio darbus, pavyzdžiui, padeda išvežti išravėtas piktžoles, renka laukuose akmenis ir pan. Kasdienės krikščioniško dvasingumo paieškos gyvenimo prasmės ieškantiems vyrams teikia jėgų bei ryžto keltis naujam gyvenimui. Laimonas akcentavo, kad priklausomybė yra nepagydoma lėtinė liga. Reabilitacija Pilnų namų bendruomenėje trunka vienerius metus. Panaroje kasmet pagalbos ieško apie trisdešimt suaugusių priklausomų asmenų. Bendruomenėje būtina laikytis nustatytos dienotvarkės ir taisyklių. Pašnekovas apgailestavo, kad 12 žingsnių programą baigia ir blaivybės kelią pasirenka mažiau nei 10 procentų sergančiųjų. Kai kurie žmonės grįžta į bendruomenę ir kartoja 12 žingsnių programą bei mokosi sąmoningai įvertinti ir kontroliuoti emocijas, veiksmus bei potraukį alkoholiui ar kitai cheminei medžiagai.


Panaroje šešiolikos hektarų žemės sklype pavyzdingai tvarkoma aplinka, įrengti ekologiški vaistinių ir prieskoninių augalų laukai. Auginama apie keturiasdešimt rūšių augalų, apie šešiasdešimt rūšių augalų renkama iš sertifikuotų pievų ir miško. Vaistažolių ūkyje dirba nuolatiniai darbininkai. Besigydantys nuo priklausomybių produktų gamybos procese nedalyvauja. Iš ekologiškos žaliavos pažangiausiomis technologijomis gaminamos arbatos, prieskoniniai mišiniai ir hidrolatai - gamtos dovanos, padedančios puoselėti natūralų odos grožį.


Vėliau meldėmės asmeninėmis intencijomis jaukioje Panaros Dievo Gailestingumo koplyčioje. Votai prie Gailestingojo Jėzaus paveikslo ir ikonos Švč Mergelei Marijai liudijo apie Dievo gailestingumą pasaulio keliuose suklupusiems bei teikiamas malones.


Dėkojame Dievui už piligrimystėje sutiktus žmones bei saugią kelionę.


Piligrimė Jolanta

Share by: