2020 06 4-18 Domeikavos parapijos bendradarbiai žinias atnaujino ugdymo seminaruose

Lietuvoje švelninant karantino sąlygas, birželio 4,10,11,16 ir 18 dienomis Kauno arkivyskupijoje vyko parapijų  bendradarbių ugdymo seminarai. Kompetetingų lektorių klausė ir žinias atnaujino Domeikavos parapijos Šventojo Rašto skaitovai, ministrantai ir informacinės sklaidos grupės nariai.. Nuoširdžiai dėkojame seminarų organizatoriams už jaukumą, bendrystę agapėje bei maloniai nustebinusias krikščioniška simbolika papuoštas dovanėles. Po seminaro tema „Įvadas į Bibliją liturgijoje” refleksija pasidalino mūsų parapijos Šventojo Rašto skaitovų grupės narė Eglė Šiliūnienė.

SEMINARO DIEVO ŽODŽIO SKAITOVAMS REFLEKSIJA

Birželio 11 ir 16 dienomis norintieji įsigilinti į Dievo Žodžio skaitymo subtilybes turėjo galimybę susitikti su teol. lic. religijos mgr. kun. A. Kazlausku. Dvasininkas susirinkusiai auditorijai atskleidė, kad tik skaitomas ar klausomas Šventasis Raštas tampa Gyvojo Dievo Žodžiu ir kalba tam, kuris jį skaito ar jo klausosi. Skaitovai, arba lektoriai, yra žmonės, atliekantys jiems pavestą tarnybą. Pirmiausia jie yra atsakingi patys gilintis į Šventąjį Raštą, perprasti tekstą, kurį skaitys, nes tik suvoktas, apmąstytas tekstas pasieks klausytoją. Kunigas Artūras Kazlauskas itin rekomendavo, kad kiekviena parapija suburtų Dievo Žodžio skaitymo grupelę, kurios nariai gilintųsi į Šventojo Rašto ištraukas, kurios bus skaitomos ateinantį sekmadienį. Seminare buvo suformuluoti tokie patarimai-taisyklės:
1. Skaitovas turi būti tinkamai apsirengęs, kad savo apranga neblaškytų bendruomenės dėmesio (kadangi skaitovas yra pasaulietis, jam dera pasaulietinė apranga, nereikia specialių togų ar pan.). Taip pat tai turi būti asmuo, gyvenantis tikėjimu ir jį liudijantis (vengti papiktinimų).
2. Skaityti pradedama tik tada, kai bažnyčioje yra visiška tyla.
3. Po skaitinio/psalmės daroma trumpa pauzė.
4. Psalmė bei priegiesmis prieš Evangelijos ištrauką giedama choro ar vargonininko/-ės, bet ne skaitovo.
5. Skaitovas skaito be jokių specialių intonacijų, pagražinimų ar interpretacijų, nes jo uždavinys – perteikti ne savo, o Dievo Žodį. Todėl skaitovo akys skaitant nuleistos, jis neieško klausančiųjų pritarimo ar dėmesio.
6. Skaitovas turi aiškiai artikuliuoti, taisyklingai tarti bei kirčiuoti skaitomą Dievo Žodį (tekstas būna sukirčiuotas!).

Apie Kauno arkivyskupijos parapijų  bendradarbių ugdymo seminarus skaitykite paspaudę nuorodas.

Birželio 4 dieną vyko seminaras „Komunikavimas – esminis būdas gyventi Dievo bendrystėje“.
Nuoroda

Birželio 10 dieną vyko seminaras „Dievo meilė – kaip tuo turiu dalintis?“
Nuoroda

Birželio 11 dieną vyko pirma dalis seminaro „Įvadas į Bibliją liturgijoje”
Nuoroda

Birželio 16 ir 18 dienomis vyko antra dalis seminaro skaitovams ir seminaras zakristijonams.
Nuoroda

Parapijos informacija
Share by: