2020 06 14 Gedulo ir vilties diena

Birželio 14 d. Domeikavoje Gedulo ir vilties dienai skirti renginiai prasidėjo šv. Mišiomis Domeikavos Lietuvos kankinių bažnyčioje. Lietuvoje atmintiną dieną mūsų parapijoje  švenčiami tituliniai Lietuvos kankinių atlaidai. Iškilmingas šv. Mišias aukojo klebonas kun. Gintaras Pūras, jam talkino Kauno kunigų seminarijos auklėtinis Mantas Šideikis. Mišiose meldėmės už Sibire kentėjusius ir tremtyje žuvusius Lietuvos žmones.

Pamoksle dvasininkas priminė, kad birželio 14-oji atmintina palaimintojo arkivyskupo kankinio Teofiliaus Matulionio diena. Sovietinių lagerių baisumus išgyvenęs vyskupas T. Matulionis mums paliko žmogiško tvirtumo ir krikščioniškos ištikimybės gyvenimo liudijimą 

Šį sekmadienį buvo švenčiamos Devintinės - Kristaus Kūno ir Kraujo šventė. Ta proga dvasininkas kvietė prisiminti realaus Jėzaus Kristaus buvimo Duonos ir Vyno pavidaluose slėpinį. Bažnyčia moko, kad kiekvieną kartą, kai švenčiama Eucharistija, „vyksta mūsų Atpirkimo darbas“, o mes „laužome vieną duoną, kuri yra nemirtingumo maistas, vaistas nuo mirties, kad Jėzuje Kristuje gyventume per amžius“ (KBK nr. 1405).

Po Mišių Gedulo ir vilties dienos proga kalbėjo Domeikavos seniūno pavaduotoja Vita Sutkienė. Domeikava vadinama tremtinių kraštu. Iš įvairių Lietuvos kampelių kilę politinai kaliniai ir tremtiniai, grįžę iš įkalinimo vietų ir lagerių, prieglobstį rado Domeikavos krašte. Tremtiniai mums tapo tikėjimo, vilties ir nepalaužtos dvasios simboliu, - baigdama kalbą sakė valdžios atstovė. Kalbos pabaigoje V. Sutkienė jaunajai kartai palinkėjo nepamiršti mūsų tautai skausmingo  istorijos puslapio bei kvietė meilės Dievui ir Tėvynei semtis iš tremtinių istorijų.

Vėliau tremtiniams ir jų artimiesiems dovanojome pinavijų žiedus bei klausėme Babtų folkloro kolektyvo “Verupė” atliekamų tremtinių dainų. Smuiku griežė domeikaviškis jaunasis muzikantas K. Trečiokas. Gedulo ir vilties dienos minėjimo pabaigoje šventės organizatoriai ir svečiai prie Kryžiaus kankinių atminimui bažnyčios šventoriuje padėjo gėlių ir uždegė atminimo žvakutes.

Dėkojame už šventę klebonui G. Pūrui, Domeikavos seniūnijai, kolektyvo “Verupė” dainininkams ir meno vadovei J. Svidinskienei, muzikos mokytojai V. Žilinskienei ir auklėtiniui K. Trečiokui, Domeikavos kultūros centro vadovei Ž. Jankauskaitei ir parapijos choristams.


Parapijos informacija

Share by: